صابون زیتون

صابون زیتون

  • صابون زیتون

سود سوزآور ۷۵ گرم خمیر سدیم لوریل سولفات ۴۷ گرم نمک طعام ۱۲۵ گرم روغن زیتون ۴۲۵ گرم آب مقطر ۲۵۰۰ گرم

ابتدا سودسوز آور را در ۴۰۰ گرم آب مقطر حل نموده و بگذارید کاملاً سرد شود.سپس روغن را در ظرف استوانه ای شکل از شیشه سخت (مثلاً لیوانهای نشکن) ریخته و محلول سود را به تدریج به آن اضافه کنید و به آهستگی با یک میله آهنی یا شیشه ای بهم بزنید تا اینکه مخلطو یکدست شود، معمولاً این عمل در حدود ده دقیقه طول می کشد. اینک سرپوش از کاغذ ضخیم روی استوانه شیشه ای بکشید به طوری که هوا در آن نفوذ نکند و آن را برای مدت ۸ ساعت در جای گرمی بگذارید تا عمل صابونی شدن محلول انجام گیرد. اینک مایع را به ظرفی به گنجایش ۳۵۰۰ سانتیمتر مکعب منتقل نموده ۱۶۰۰ سانتیمتر مکعب آب مقطر اضافه کنید و حرارت دهید تا آنکه قشر سطحی صابون در آب حل شده و صاف و چسبنده و غلیظ شود. آنگاه ظرف را از روی آتش بردارید، همزمان با این عمل ۵۰۰ گرم آب مقطر را در ظرف مناسبی بریزید و با سرعت آن را به حال جوش کامل درآورده نک طعام را فوراً در آن حل کنید و بلافاصله این آب نمک را به محلول داغ صابون اضافه کنید و بهم بزنید تاگلیسرین حاصل آزاد و آب اضافی از قشر سطحی جدا شود (این عمل ظرف چند ثانیه انجام می گیرد) اگر تشکیل صابون در این حالت بلافاصله انجام نشود (علامت تشکیل صابون آن است که محلول به رنگ شیر در می آید) ظرف را مجدداً روی آتش بگذارید و به طور ملایم حرارت بدهید، سپس این محلول را مدت ۲۰ ساعت به حال خود باقی بگذارید تا عمل صابون شدن به طور کامل انجام و صابون به صورت توده جامد در سطح مایع قرار بگیرد. در این حالت در جدار ظرف در قسمت پائین آن سوراخی ایجاد کنید تا مایع اضافی از آن خارج شود و صابون حاصل را در ظرف دیگری خالی نموده و به قطعات مطلوب تقسیم کنید. این صابون را که با توجه به نوع ظرف معمولاً از ۳۵ تا ۷۰ درصد آب در خود دارد باید با آب سرد چند بار شست و شو داده و خشک کنید به طوری که تقریباً تمامی آب آن تبخیر شود. این نکته فوق العاده شایان توجه است که محلول قلیاب باید ابتدا کاملاً سرد شده و سپس به داخل ظرف محتوی روغن ریخته شود و نه بالعکس، یعنی هیچ وقت نباید روغن را به محلول سود سوزآور و سایر مواد قلیائی اضافه نمود و همواره به خاطر جلوگیری از تاثیر واکنشهای شیمیائی باید از به کار بردن ظروف شیشه ای عادی، ظروف سفالی و چینی و امثال آن خودداری شود و علاوه بر اینها همه ظروف، وسایل اندازه گیری، وسیله بهم زنی باید کاملاً تمیز و عاری از اکسیداسیون باشد. اگر صابون را بخواهیم در هوای آزاد خشک کنیم پس از ۳۰ روز ۸۰ درصد آب خود را از دست می دهد لکن پس از سه ماه تقریباً وزن آن ثابت می ماند و فقط مقدار کمی رطوبت که شکل قالب را حفظ کند در آن باقی خواهد ماند.
 

👇برچسب ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *